Polar-HPC Workshop-Hackathon 2017

 The Polar RCN is pleased to announce the 2nd HPC-Polar Hackathon to be held at the IACS at Stony Brook University from 01-04 August, 2017. 

The Polar-HPC Workshop-Hackathon 2017 aims to speed up the computational aspect of your Research through introductory HPC training sessions and exciting hackathon afternoons. This four day Polar Science-centric training and hackathon will provide a holistic introductory HPC training session and help you address bigger, better, faster computational needs for your project.

The Polar RCN is grateful for the support from 

logo 1image002logo 3  logo 4 


31 July, Monday  
6:00pm Informal gathering if you are around: Meet in accommodation lobby at 17:45
1 August, Tuesday  
Breakfast available in venue from 7am  

8:00 - 9:35

Software Carpentry:: The Unix Shell

10min break

9:45 - 12:05

Software Carpentry: Introduction to Python 1

55min Lunch in venue:

Teams to give 5min introduction to their project to the whole group

13:00 - 15:30

Software Carpentry: Introduction to Python 2

15min break

15:45 - 18:00

Introduction to Google HPDC infrastructure

Dinner at Brewology

 Bus to to Port Jeff  available, plan to uber back to venue

2 August, Wednesday

Breakfast available in venue from 7am

8:00 - 10:05

Software Carpentry: Version control with Git1

10min break

10:15 - 11:05

Software Carpentry: Version control with Git2

10min break

11:15 - 13:15

Introduction to Academic Research Computing and Running your first job

1hr Lunch in venue

14:15 - 17:15



Google Image Processing Tools


Beyond a single job on NSF HPDC resources::

  • A scripting job
  • An R job
  • Working with file I/O
  • A practical demo using the Mandlebrot set

17:15 - 19:00 Dinner in venue

Facilitated hackathon kickoff

19:00 -

Hackathon Session1, Refreshments Available


  • Setup your github repo
  • Define your goals for the next 2 days

3 August, Thursday

Breakfast available in venue from 7am

8:00 - 10:00

Containers 1: What, How, Why - Singularity

10min break

10:10 - 11:10

Containers 2: Jetstream practical

11:10 - 13:00

Hackathon Session2

1hr Lunch in venue

14:00 - 17:00

Hackathon Session3:

  • Ends with group wide report back on progress and challenges for strategy review

17:00 - 19:00 Dinner on site in food court

19:00 -

Hackathon Session4, Refreshments Available

4 August, Friday

Breakfast available in venue from 7am

8:00 - 10:00

Principles and Practicalities of Reproducible Science when using HPDC resource

10min break

10:00 - 12:00

Hackathon Session5 - Final working session

10min break

12:00 - 13:00

Hackathon Wrap-up Session:

  • How and where to from here
  • Summary Team Presentation Preparation

13:00 - 15:00

Lunch with Final presentations

15:00 - 18:00

Venue and tutors remain available for rest of the day for those able to stay and wishing to utilise the resources to make further final progress



Getting There

Travel/local instructions to get to the Institute for Advanced Computational Science, Stony Brook 

Submissions are welcome. Please see a flyer for details of the event and how to apply. A rolling deadline of June 15.

Click here to access the application template: